بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مازندران، مجموعه کتابهای صنایعدستی بومی مازندران، آرزویی دیرین برای معرفی هنرهای سنتی این خطه و راهی برای حفظ و اشاعه آن در سطح جامعه امروز بود.
بنا بر این گزارش، سابقه و قدمت صنایعدستی در استان مازندران، براساس تحقیقات و کاوشهای باستانشناسی، به قبل از میلاد مسیح میرسد. گواه این مدعا کشف غار کمربند و هوتو در بهشهر و اشیای به دست آمده از آن که متعلق به ششهزار سال پیش از میلاد مسیح است که حکایت از آگاهی مردم آن عصر به فن ریسندگی و تبدیل پشم به نخ دارد.
از جمله صنایعدستی استان مازندران میتوان به قالیبافی، گلیمبافی، جاجیمبافی، بافت گلیمچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزندوزی، رنگرزی و چاپ سنتی، سفالگری و سرامیکسازی، فراوردههای پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیربافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلدسازی سنتی، صنایعدستی دریایی اشاره کرد.
استان مازندران بهدلیل شرایط جوی و محیطی و وجود جنگلهای فراوان، بستر مناسبی برای رشد انواع هنرهای چوبی از جمله گرهچینی، منبت، معرق و پیکرهتراشی و لاکتراشی است.
هنر لاکتراشی یکی از هنرهای سنتی استان مازندران است و بیشتر مردمانی که در حاشیه جنگلهای انبوه زندگی میکنند و شغل اصلی اغلب آنها دامداری و چوپانی است در این رشته مشغول به فعالیت هستند. در واقع زندگی مردمان جنگلنشین بهصورت مستقیم وابسته به جنگل است و فلسفه ظریف لاکتراشی نیز از همین همزیستی جداییناپذیر انسان و طبیعت شکل میگیرد. آنها با شناختی که از انواع درختان دارند از چوب یکپارچه درختان، با استفاده از ابزار بسیار ابتدایی و محدود، انواع نیازهای روزمره مردم را برطرف میسازند. فرایند ساخت ظروف لاکتراشی بهصورت کاملا فردی انجام میشود و یکی از ویژگیهای مهم این هنر این است که تمام قسمتهای ظروف چوبی مانند بدنه، پایه، دسته و... از چوب یکپارچه درختان ساخته میشوند و تمام مراحل ساخت آنها به شکل کاملا سنتی، صورت میپذیرد.
مواد اولیه، ابزار، مراحل ساخت، فرمها و نقشهای تزیینی و گذری برکارگاهها و لاکتراشان بخشهایی از این کتاب است که بهقلم زینب خدامی در مجموعه کتابهای «صنایعدستی بومی مازندران» با همراهی سیدرحیم موسوی ساروی منتشر شده است.
انتهای پیام/